Toll Warehouse Distribution & Office Facilities (In Progress)

Client / LOGOS Property
Location / Arundel, Queensland
Value / $20 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

This development provides for a new freight terminal and Warehouse facility for Toll Group on the Gold Coast and consolidates three business units into the one facility. The business units are distinct in their freight profiles and needed to be understood and considered as part of the overall development and design footprint.

The new facility provides interstate and intra–state freight distribution services that include the handling of both palletised and parcel freight. The facility also includes a 2 level Office that is connected to the warehouse.

The facility is currently under construction after extensive earthworks were completed on the entire lot. McVeigh’s bulk earthworks model enables the specific requirements of B-Double Truck access to, and movements around the site for our client.

 

 

Barwon Street, Industrial Units

Client / GJJ Nominees
Location / Morningside, Queensland
Value / $4.5 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

 

McVeigh Consultants provided an integrated, one-stop-shop design service for our client which resulted in high quality, aesthetically pleasing industrial spaces with a cost-effective warehouse structural design solution. This development includes 23 industrial storage units, ranging from 45m2 to 194m2 on a 4,000m2 industrial estate.

The site presented challenges in the ground work with rocky ground conditions, leading to a potential cost and risk to the client. Through coordination and a structured contract and conditions with the contractor, McVeigh were able to mitigate the risk for the client and ensure that the most appropriate solutions were chosen by the contractor when excavating the site.

Fire rating issues in the rear facing industrial units along the adjacent boundary of the site were resolved through careful coordination and research into alternative solutions with the fire engineer. Management and consistent communication with the subconsultants throughout the project delivered an industrial estate that was completed on budget for the client.

85 O’Connell Street Apartments

Client / Oracle Estates
Location / Kangaroo Point
Value / $4 million
Services / Integrated Architectural, Civil Engineering and Structural Engineering Services
Sector / Residential

 

McVeigh Consultants was commissioned by Oracle Estates to review an existing DA for 19 units, with a view to improve the quality of the floor plans and external appearance of the building.

 

Our design philosophy was based around the premise of simple lines, and efficient use of every square metre of GFA. With the rising cost of housing and the increasing difficulty for first home owners to enter the market, maximum efficiency and usability of all floor space was an important factor both to our clients and prospective purchasers.

 

This residential apartment project includes 19 units, incorporating open plan living spaces, and economically designed kitchen andbathroom spaces. The living spaces flow out into balconies, which increases the perception of living space.

 

The building site is located on a major thoroughfare through Kangaroo Point, and the project site is surrounded by 10-15 storey buildings. The designs inspiration evolves from this high density setting, i.e. the smaller white cube representing our boutique design enmeshed within the grey of the surrounding urban mass. This is represented with the  white / charcoal palette of colours.

 

A small project budget of $4 million, this design makes a small but lasting contribution to the Kangaroo Point streetscape.

Thynne Road Warehouse

Client / GJJ Nominees (Abcor)
Location / Colmslie, QLD
Value / $9.6 million
Services / Architecture, Structural and Civil Engineering
Sector/ Industrial

 

The Thynne Road Warehouse project involved the development of a 10,650m2 warehouse for a steel fabricating company. The design incorporated a 3 bay loading dock with a 12m cantilevered awning and an 825m2 mezzanine office.

For the duration of the project, our design team worked in close proximity with the client to ensure that the buildings steelwork was detailed and fabricated efficiently.

Creative thinking ensured that challenges such as the construction of a 4.5m high insitu concrete retaining wall set 250mm off the property boundary, were met and easily overcome.

Getting involved in the fire engineering component of the design meant that McVeigh Consultants were able to effectively save its client money through coordinating the most efficient fire sprinkler design with the building and its structural geometry.

Mainfreight Larapinta

Client / FK Gardener and Sons
Location / Larapinta
Value / $23 million
Services / D&C Submission – Integrated Structural and Civil Engineering, Architecture and Project Management
Sector / Industrial

 

McVeigh have a wealth of experience in bulky goods storage projects, and understand that the future operational functionality of this facility had a direct impact on our clients
bottom line. We therefore ensured we understood all aspects of the business operations, from the number of deliveries expected per day to how many forklift charge points  were required.

 

The current layout was scrutinised by numerous key members of our clients team, and the documented scheme accounted for intricate logistics and maximised site development potential. McVeigh understood that as owner occupiers, this project was not only a workplace but also a long term investment for stakeholders. We selected the most suitable and durable materials for the construction, whilst keeping minimal maintenance and cost a priority.

 

We also understood that safety was of an upmost importance and priority to the client, therefore we ensured that safety in design was both a major factor in shaping the final designs and was monitored and reported on throughout the process.

 

The cost saving measures table demonstrates the benefits of having architects, civil and structural engineers under one roof. The total construction dollars we identified in just our own disciplines alone totalled $2.2m; around 9.5% of the estimated construction budget.

KNAUF Plasterboard Factory

Client / Hutchinson Builders
Location / Bundaberg, Queensland
Value / $70 million
Services / Integrated Architectural, Structural and Civil Engineering
Sector / Industrial

 

The KNAUF Plasterboard Factory is a brand new 13,228m2 warehouse and manufacturing facility and, 323m2 office, located in Bundaberg, Queensland. The development is a full plasterboard manufacturing facility, producing complete plasterboard from pure gypsom and packing the product on trucks to be sent out to distributors.

 

The client expressed their desire for a quality designed and built development that cooperated with their strict budget and timeframe.

 

McVeigh worked closely with Hutchinson Builders and their german clients throughout the project life cycle to ensure the final product met and exceeded their expectations.

 

Using effecient design of repetitve portal frames and by rationalising the design brief loading requiremetns to the actual practical usage limits, we were able to save on material and construction costs with thinner slabs and less reinforcement in the structural steel.

Carlton United Brewery

Client / Carlton and United Beverages
Location / Pacific Highway, Yatala
Value / $25 million
Services / Architectural, Structural Engineering, Civil Engineering and Project Management
Sector / Industrial

 

The exciting project comprised a 32,000m2 warehouse and bottling hall buildings and everyone involved was proud to receive the Structural Engineering Steel Design Award at the Australian Steel Awards for Queensland in 2005.

 

The McVeigh team provided significant assistance in the project management as part of the procurement, construction management and financial settlement for this project; and added value to the warehouse and bottling hall buildings by understanding the brief thoroughly and ensuring that our design resulted in a simple, low cost but flexible storage space that was easy to build, with only 6 internal column supports.

 

Innovative solutions regarding the steel work resulted in financial savings, particularly with the complex warehouse staging requirements, which would allow the contractor to construct the bottling hall extension without any disruption to the ongoing bottling operations immediately adjacent.

Brisbane Containter Terminals – Operations Facility

Client / Baulderstone
Location / Port of Brisbane
Construction Value / $80 million (total)
Services / Architecture, Structural Engineering, Civil Engineering and Services Engineering
Sector / Industrial and Commercial

 

The Brisbane Container Terminals new operations facility is a two storey building encompassing staff amenities, dining and kitchen spaces, offices and a training room on the ground floor. The first floor is office and meeting spaces for the corporate and management staff.

 

The challenge for the architectural team was to design an aesthetically pleasing building that was also able to reference an industrial feel to suit the buildings purpose and surroundings.

 

We succeeded in both our, and more importantly, the client’s vision for the buildings’ design, through the use of steel sheeting and a shed-like roof to incorporate an industrial design into a functioning, architecturally pleasing workspace.

 

The sun shading for the northwest and southwest was designed not only to serve as thermal comfort, but to also create an inventive break between extended expanses of one material. The wrapping wall/awnings and observation deck extend beyond the facade for definition from the concrete and glazing.

 

The colour palette has been kept clean and neutral to highlight the architectural design of the building and remain true to the industrial design brief. Blue glazing has been used for its energy efficiency which emphasizes the buildings Environmentally Sustainable Design qualities.

Cordelia Street Office Building

Client / Abcor Property Trust
Location / 47-49 Cordelia St South Brisbane
Construction Value / $65 million (approx.)
Services / Project Management, Architecture, Structural Engineering, Civil Engineering and Services Engineering
Sector / Commercial

 

The office building development located on Cordelia Street in South Brisbane is an 18 storey commercial tower, with four basements comprising 198 carparks.

 

The design solution was to produce a unique building which reflects its setting in proximity to the CBD, Southbank, South Brisbane, West End and the Cultural Precinct at Kurilpa. The building was designed to deliver the clients requirements to be an architecturally modern building which responds to the site constraints, climate and requirements of a contemporary workplace.

 

We effectively created a development that encourages connections in and around the site and provides significant amenities for users of the building as well as the general
public, while creating a sustainable building that is a vibrant addition to the emerging urbanisation of the South Brisbane Precinct.

 

We successfully delivered a Five Star “Green Star” building that delivers long term benefits to the client, their tenants and the community.

Brisbane Container Terminals

Client / Baulderstone
Location / Port of Brisbane
Construction Value / $80 million (total)
Services / Architecture, Structural Engineering and Civil Engineering
Sector / Industrial

 

The Brisbane Container Terminals new operations facility is a two storey building encompassing staff amenities, dining and kitchen spaces, offices and a training room on the ground floor. The first floor is office and meeting spaces for the corporate and management staff.

 

The challenge for the architectural team was to design an aesthetically pleasing building that was also able to reference an industrial feel to suit the buildings purpose and surroundings.

 

We succeeded in both our, and more importantly, the client’s vision for the buildings’ design, through the use of steel sheeting and a shed-like roof to incorporate an industrial design into a functioning, architecturally pleasing workspace.

 

The sun shading for the northwest and southwest was designed not only to serve as thermal comfort, but to also create an inventive break between extended expanses of one material. The wrapping wall/awnings and observation deck extend beyond the facade for definition from the concrete and glazing.

 

The colour palette has been kept clean and neutral to highlight the architectural design of the building and remain true to the industrial design brief. Blue glazing has been used for its energy efficiency which emphasizes the buildings Environmentally Sustainable Design qualities.