Mainfreight Larapinta

Client / FK Gardener and Sons
Location / Larapinta
Value / $23 million
Services / D&C Submission – Integrated Structural and Civil Engineering, Architecture and Project Management
Sector / Industrial

 

McVeigh have a wealth of experience in bulky goods storage projects, and understand that the future operational functionality of this facility had a direct impact on our clients
bottom line. We therefore ensured we understood all aspects of the business operations, from the number of deliveries expected per day to how many forklift charge points  were required.

 

The current layout was scrutinised by numerous key members of our clients team, and the documented scheme accounted for intricate logistics and maximised site development potential. McVeigh understood that as owner occupiers, this project was not only a workplace but also a long term investment for stakeholders. We selected the most suitable and durable materials for the construction, whilst keeping minimal maintenance and cost a priority.

 

We also understood that safety was of an upmost importance and priority to the client, therefore we ensured that safety in design was both a major factor in shaping the final designs and was monitored and reported on throughout the process.

 

The cost saving measures table demonstrates the benefits of having architects, civil and structural engineers under one roof. The total construction dollars we identified in just our own disciplines alone totalled $2.2m; around 9.5% of the estimated construction budget.

KNAUF Plasterboard Factory

Client / Hutchinson Builders
Location / Bundaberg, Queensland
Value / $70 million
Services / Integrated Architectural, Structural and Civil Engineering
Sector / Industrial

 

The KNAUF Plasterboard Factory is a brand new 13,228m2 warehouse and manufacturing facility and, 323m2 office, located in Bundaberg, Queensland. The development is a full plasterboard manufacturing facility, producing complete plasterboard from pure gypsom and packing the product on trucks to be sent out to distributors.

 

The client expressed their desire for a quality designed and built development that cooperated with their strict budget and timeframe.

 

McVeigh worked closely with Hutchinson Builders and their german clients throughout the project life cycle to ensure the final product met and exceeded their expectations.

 

Using effecient design of repetitve portal frames and by rationalising the design brief loading requiremetns to the actual practical usage limits, we were able to save on material and construction costs with thinner slabs and less reinforcement in the structural steel.

Carlton United Brewery

Client / Carlton and United Beverages
Location / Pacific Highway, Yatala
Value / $25 million
Services / Architectural, Structural Engineering, Civil Engineering and Project Management
Sector / Industrial

 

The exciting project comprised a 32,000m2 warehouse and bottling hall buildings and everyone involved was proud to receive the Structural Engineering Steel Design Award at the Australian Steel Awards for Queensland in 2005.

 

The McVeigh team provided significant assistance in the project management as part of the procurement, construction management and financial settlement for this project; and added value to the warehouse and bottling hall buildings by understanding the brief thoroughly and ensuring that our design resulted in a simple, low cost but flexible storage space that was easy to build, with only 6 internal column supports.

 

Innovative solutions regarding the steel work resulted in financial savings, particularly with the complex warehouse staging requirements, which would allow the contractor to construct the bottling hall extension without any disruption to the ongoing bottling operations immediately adjacent.

Brisbane Containter Terminals – Operations Facility

Client / Baulderstone
Location / Port of Brisbane
Construction Value / $80 million (total)
Services / Architecture, Structural Engineering, Civil Engineering and Services Engineering
Sector / Industrial and Commercial

 

The Brisbane Container Terminals new operations facility is a two storey building encompassing staff amenities, dining and kitchen spaces, offices and a training room on the ground floor. The first floor is office and meeting spaces for the corporate and management staff.

 

The challenge for the architectural team was to design an aesthetically pleasing building that was also able to reference an industrial feel to suit the buildings purpose and surroundings.

 

We succeeded in both our, and more importantly, the client’s vision for the buildings’ design, through the use of steel sheeting and a shed-like roof to incorporate an industrial design into a functioning, architecturally pleasing workspace.

 

The sun shading for the northwest and southwest was designed not only to serve as thermal comfort, but to also create an inventive break between extended expanses of one material. The wrapping wall/awnings and observation deck extend beyond the facade for definition from the concrete and glazing.

 

The colour palette has been kept clean and neutral to highlight the architectural design of the building and remain true to the industrial design brief. Blue glazing has been used for its energy efficiency which emphasizes the buildings Environmentally Sustainable Design qualities.

Brisbane Container Terminals

Client / Baulderstone
Location / Port of Brisbane
Construction Value / $80 million (total)
Services / Architecture, Structural Engineering and Civil Engineering
Sector / Industrial

 

The Brisbane Container Terminals new operations facility is a two storey building encompassing staff amenities, dining and kitchen spaces, offices and a training room on the ground floor. The first floor is office and meeting spaces for the corporate and management staff.

 

The challenge for the architectural team was to design an aesthetically pleasing building that was also able to reference an industrial feel to suit the buildings purpose and surroundings.

 

We succeeded in both our, and more importantly, the client’s vision for the buildings’ design, through the use of steel sheeting and a shed-like roof to incorporate an industrial design into a functioning, architecturally pleasing workspace.

 

The sun shading for the northwest and southwest was designed not only to serve as thermal comfort, but to also create an inventive break between extended expanses of one material. The wrapping wall/awnings and observation deck extend beyond the facade for definition from the concrete and glazing.

 

The colour palette has been kept clean and neutral to highlight the architectural design of the building and remain true to the industrial design brief. Blue glazing has been used for its energy efficiency which emphasizes the buildings Environmentally Sustainable Design qualities.

 

ARFF Fire Station Coffs Harbour

Client / St Hilliers
Location / Coffs Harbour, NSW
Value / $5 million
Services / Architecture, Civil and Structural Engineering
Sector / Aviation

 

The Aviation Rescue and Fire Fighting Service (ARFFS) provide air traffic management, navigation support, aviation rescue and, fire-fighting services to the aviation industry. Coffs Harbour Gateway Airport has experienced steady growth in passenger numbers resulting in a much needed expansion.

 

Due to the site complexity McVeigh and St Hilliers worked together to conduct early master-planning exercises to ensure that the preliminary designs were aligned with ARFFS requirements and project expectations.

 

McVeigh used real time visual analysis 3D modelling software to demonstrate the accuracy of the preliminary studies resulting in clarity and transparency to ARFFS throughout the design process.

ARFF Fire Station Ballina

Client / St Hilliers
Location / Ballina, NSW
Value / $5 million
Services / Architecture, Civil and Structural Engineering
Sector / Aviation

 

The Aviation Rescue and Fire Fighting Service (ARFFS)operate 22 airports around Australia. Ballina Byron Gateway Airport has experienced a sufficient increase in passenger transit over the last 10 years leading to the required expansion of the airport.

 

St Hilliers and McVeigh worked together to service ARFFS with an operational facility that complied with the standard regulations and is in accordance with their Functional Design Brief (FDB).

 

ARFFS also expressed their desire to maintain good relationships with the local community throughout the project and beyond.
Concerns were raised by ARFFS during the design of the project regarding possible conflict with the Functional Design Brief. Through the use of detailed visual analysis workshops, McVeigh successfully worked alongside St Hilliers to provide certainty of the key statutory obligations, and was able to provide clarity and assurance to ARFFS for the designs of the runway and outbuildings in relation to the current Fire Control Centre.

AFP Office Building

Client / ADCO Constructions Pty Ltd
Location / Cairns, Queensland
Construction Value / $6.5 million
Services / Structural and Civil Engineering Services
Sector / Commercial

 

The Australian Federal Police facility located in Cairns is a 3,200m2, two-storey commercial office building. The AFP building was designed to provide a safe environment to support AFP operations nationally and internationally on a 24/7 basis. The AFP brief was to design a building structure that achieves the level of robustness required by the Australian Federal Police Physical Security Requirements.

 

To achieve the strength, serviceability, fire resistance and durability requirements, McVeigh designed a structure using reinforced concrete floor slabs and column design, rendered corefilled blockwork external walls with sunscreens and ‘Alucabond’ cladding to exposed columns and beams. This product is aluminium sheeting used on the external surfaces to achieve a clean facade finish.

 

The site civil works included bulk earthworks, pavement layout and pavement design, stormwater catchment and drainage design and linemarking for the internal car park area, circulation roads and driveway crossover. McVeigh liaised with local authorities and neighbouring properties to successfully resolve minor site issues, such as a
pre-existing issue with the overland flow of stormwater which resulted in the implementation of stormwater collection and diversion to the lawful point of discharge.

Owens Transport

 Client / FDC Construction
Location / Whyte Island
Construction Value / $5.5 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering
Sector / Industrial

 

The Owens Transport development is a 1,500m2 warehouse with a 10,000m2 industrial container ready hardstand for a national container freight handling tenant.

 

FDC Construction and property owners expressed their desire for a quality designed and built product that would provide a valuable asset to the property owner and tenants, long into the future. Project time frames and budget were also key factors in ensuring a successful project.

 

McVeigh worked closely with high level stakeholders, both the property owners and end users, throughout the project life cycle to ensure the final product met and exceeded their expectations.

 

Careful coordination with FDC Construction ensured that quality was maintained throughout the build, which was being closely scrutinised by the property owners.

 

Challenging geotechnical conditions and unpredictable inclement weather could have derailed the project timeline, however each issue was overcome through the careful management of key issues and clear communication with the client.

Nolan Meats – Boning Room Extension

 

 

 

 

 

 

Client / Nolan Meats
Location / Gympie, Queensland
Value / $1.65 million
Services / Architecture and Structural Engineering

 

The Nolan Meats boning room extension included the design and construction of an additional 2,000m2 of floor area to an existing 30 year old processing facility. Maintaining operation of the facility throughout the build was of utmost importance and had a contributing factor in the design choices and construction sequence chosen for the project.

As an extension to an existing facility, the project provided significant challenges due to the age of the building and functional layout adjustments to the existing building. McVeigh used 3D laser scanning to accurately detail and tie into the existing facility. The use of 30m clear span trusses in the boning room allowed for optimization of the space and created flexibility in the equipment layout.

Reducing onsite hot works was of a significant benefit to the client due to the nature of the site which presented a high fire risk. Through careful coordination and communication with the steel fabricator and through the McVeigh design, we were able to mitigate these high level risks and deliver a project on schedule with significant savings for our client.