Blenners Transport Development

Client / FDC Construction and Fitout
Location / Darra, Queensland
Value / $20 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

 

The Blenners Transport Development encompasses 7,430m2 warehouse, amenities, receiving office, freezer/ chiller warehouse, ante room and forklift charge. The development also included a two level office, workshop, chilling equipment, truck wash and 115m2 of drivers amenities and relaxation area.

The contractor made clear the requirement to deliver a highly specified, high quality facility that would resolve the needs of the tenant through an efficient facility. Through the use of 3D modelling software and our integrated delivery model, McVeigh were able to take the client through the design elements in detail and provide them with certainty for their project.

McVeigh’s extensive experience in these kinds of projects continues deliver innovative ideas and results. By thoroughly investigating and understanding the end users operational requirements of the facility, McVeigh worked closely with the refrigeration consultant and contractor to resolve issues surrounding the slab and ground work requirements. The use of passive, underslab ventilation systems for the chiller/ freezer areas stopped the earth from freezing and expanding, which can cause cracks and defects in the finished product.

 

Through the use of McVeigh’s efficient steel design and documentation, the Client was able to speed up the steel work procurement to meet tight project deadlines. McVeigh utilised light-weight steel trusses to maximise spans over the chiller rooms which allowed for a flexible racking arrangement enabling an increased pallet storage floor area for the client.

Nolan Meats – Boning Room Extension

 

 

 

 

 

 

Client / Nolan Meats
Location / Gympie, Queensland
Value / $1.65 million
Services / Architecture and Structural Engineering

 

The Nolan Meats boning room extension included the design and construction of an additional 2,000m2 of floor area to an existing 30 year old processing facility. Maintaining operation of the facility throughout the build was of utmost importance and had a contributing factor in the design choices and construction sequence chosen for the project.

As an extension to an existing facility, the project provided significant challenges due to the age of the building and functional layout adjustments to the existing building. McVeigh used 3D laser scanning to accurately detail and tie into the existing facility. The use of 30m clear span trusses in the boning room allowed for optimization of the space and created flexibility in the equipment layout.

Reducing onsite hot works was of a significant benefit to the client due to the nature of the site which presented a high fire risk. Through careful coordination and communication with the steel fabricator and through the McVeigh design, we were able to mitigate these high level risks and deliver a project on schedule with significant savings for our client.

Schweppes Asahi DC, Heathwood

 

 

 

 

 

 

 

 

Client / FDC Constructions
Location / Heathwood, Queensland
Value / $21.5 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

 

The Schweppes Asahi Distribution Centre located in Heathwood involves a 17,639m2 warehouse and 1,134m2 of operations and office space with the potential for a future 4,418m2 growth area. Reaching up to 33m in height, this development is an excellent example of high bay warehousing, showcasing state-of-the art Automated Storage Retrieval Machines (ASRMs).

The warehouse was designed to be an ambient facility that provides storage, picking and cross docking operations for Schweppes. McVeigh were also conscious of the clients requirements of having the option for future growth and expansion with the facility and designed a solution to accommodate this.

Maroochydore State High School (In Progress)

 

 

 

 

Client / Department of Education and Training
Location / Maroochydore, Queensland
Value / $4m
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

This expansion provides an additional four new flexible senior learning areas and associated staff resource facilities over two storeys, increasing the school’s built capacity from 1,442 students to 1,745.

The client brief called for a flexible design solution that allows for future expansion for a further four learning areas with the lowest initial capital cost. Our design solution creates a distinctive, contemporary addition to the fifty year old school campus to reflect and enhance reflecting the innovative changes in learning. Extensive covered landscape areas with multiple seating configuration suits clusters of students. The design actively reinforces the collaborative social interaction central to effective senior learning environments.

The development also includes construction of three basketball courts as well as covered linked access to the circulation spine of the school.

McVeigh worked closed with our subconsultants to deliver the design and documentation ahead of schedule and were recognised by out Client for the smooth delivery of the project.

 

Wellington Point – Health Care Precinct

Client / TPM Builders
Location / Wellington Point, Queensland
Value / $6 million
Services / Structural and Civil Engineering

 

Situated in the growing Redlands area, the Wellington Point Health Precinct provides essential health care services to the bayside community.

Over a 1,900m2 site, the complex has two levels of basement car parking, a gym, large foyer, physiotherapy/podiatry studio and a doctors surgery. Level 2 has dental, orthopaedic and office tenancies. A rehabilitation gym features a 2-storey central void with large glazing lines to create an open feeling for the whole building.

Owing to the magnitude and variety of services that the development offers, flexible floor plans were a staple component to the successful delivery of this health care precinct. Through simplified detailing and by understanding the builders desired construction sequence, the development was constructed allowing the tennant occupancy of their the space in a guaranteed timeframe.

Total Tools – North Lakes

Client / Tomkins Commercial and Mica Properties
Location / North Lakes, Queensland
Value / $3 million
Services / Structural Engineering

Total Tools North Lakes is a large bulky goods retail centre comprising of four tenancies on a 6,761m2 block. The Total Tools tenancy spans 1,400m2 with adjoining tenancies at 1,553m2.

As owners of the estate, Mica Properties required a high quality and flexible development that would attract tenants for long term leases. Through the use of a clear floor span over three tenancies, flexible wall arrangements were designed to deliver a structure that is able to be adjusted for specific tenant requirements.

Large window openings to utilise maximum natural light presented a challenge in the design of the structural steel and tilt panels. This was overcome by working closely with the architect to achieve the desired outcome, while keeping the clients budget on track at all times.

Through the thorough documentation of the footings adjacent to an existing boulder retaining wall, we were able to identify and solve risks in the early design development phase which saved our client construction costs and enabled the contractor to remain on program.

By working closely with the mechanical consultant we were able to optimise our roof steel design to accommodate the air conditioning system and provide a structure that delivers the client key success factor of a flexible development.

McVeigh have significant experience in dealing with international steel fabricators. By drawing on upon this experience and working in tandem with the steel fabricator, we were able to deliver a significant cost saving and high quality assured product for Mica Properties.

Export Street, Lytton

Client / De Luca Corporation
Location / Lytton, Queensland
Value / $10 million
Services / Structural and Civil Engineering

 

This development included a 16,200m2 warehouse, light duty carparking, heavy duty hardstand and two 500m2 offices. The warehouse was developed with the ability to be split into two separate tenancies, each with their own operations office.

 

Through the maintenance of an effective project plan and accurate communication between all subconsultants and contractors, the project was completed on time, regardless of the wet weather delays at the commencement of the project construction.

 

The chosen site was prone to settlement and provided challenges in creating a design that would work with the site and the clients’ budget. Through the use of specific settlement analysis software, McVeigh were able to confirm that the settlements created by long term loads were within acceptable tolerances for a logistics warehouse. This also enabled us to provide a design of shallow foundations and a slab on ground solution, rather than a typical suspended slab, that delivered a cost effective and faster construction timeline for the builder.

 

 

 

Toll Warehouse Distribution & Office Facilities (In Progress)

 

 

 

 

 

 

Client / LOGOS Property
Location / Arundel, Queensland
Value / $20 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

This development provides for a new freight terminal and Warehouse facility for Toll Group on the Gold Coast and consolidates three business units into the one facility. The business units are distinct in their freight profiles and needed to be understood and considered as part of the overall development and design footprint.

The new facility provides interstate and intra–state freight distribution services that include the handling of both palletised and parcel freight. The facility also includes a 2 level Office that is connected to the warehouse.

The facility is currently under construction after extensive earthworks were completed on the entire lot. McVeigh’s bulk earthworks model enables the specific requirements of B-Double Truck access to, and movements around the site for our client.

 

 

Barwon Street, Industrial Units

Client / GJJ Nominees
Location / Morningside, Queensland
Value / $4.5 million
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

 

McVeigh Consultants provided an integrated, one-stop-shop design service for our client which resulted in high quality, aesthetically pleasing industrial spaces with a cost-effective warehouse structural design solution. This development includes 23 industrial storage units, ranging from 45m2 to 194m2 on a 4,000m2 industrial estate.

The site presented challenges in the ground work with rocky ground conditions, leading to a potential cost and risk to the client. Through coordination and a structured contract and conditions with the contractor, McVeigh were able to mitigate the risk for the client and ensure that the most appropriate solutions were chosen by the contractor when excavating the site.

Fire rating issues in the rear facing industrial units along the adjacent boundary of the site were resolved through careful coordination and research into alternative solutions with the fire engineer. Management and consistent communication with the subconsultants throughout the project delivered an industrial estate that was completed on budget for the client.

Prescare Aged Care Facility

Client / Woollam Constructions
Location / Douglas, Queensland
Value / $28.5 million
Services / Structural Engineering Services

 

Positioned on Angus Smith Drive in Townsville, PresCare Aged Care Facility is a four-storey development to be constructed by Woollam Constructions. Architecturally designed by Thomson Adsett, this impressive development will comprise of 140 residential rooms, gymnasium, physio, and other aged care amenities. It will boast communal spaces and balconies on each residential level, a roof top garden terrace, a café and hairdresser.

The clients goal is to provide aged care accommodation and a high level dementia and respite care facility, with aesthetic and lifestyle appeal, whilst achieving an efficient design. McVeigh achieved this by clearly and accurately communicating the price impact of all decisions that are made throughout the entire design process.

McVeigh’s design team achieved significant cost savings by re-configuring the column arrangement to minimise transfers and reduced the thickness of typical floor slabs, whilst maintaining the spacial requirements of the bedrooms and ensuites. We also reduced bathroom setdowns from 60mm to 30mm, and converted the roof design from concrete to a steel frame after an alternative and more cost effective location was determined for the plant equipment.

McVeigh was innovative in producing 3D virtual reality imagery for the steel frame roof for advanced clash detection, reducing RFI’s in the shop drawing process.