Springfield Rise Secondary School Campus – Masterplan

Architectural, Education

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Client / Lendlease Communities
Location / Springfield, Queensland
Value / $25m (approx.)
Services / Architectural Master Planning and Concept Design Services

 

The Springfield Rise Catholic Secondary School Master Planning explores the opportunity to create a vertical concept secondary school for 1,000 students.

The client clearly expressed their desire to maximise the use of a difficult topography to create a contemporary education facility that activates the street edge of a prominent corner within the community.

Using extensive 3D site modelling technology McVeigh were able to derive an efficient design solution that maintained accessible walkways across all levels of the campus.
McVeigh designed a solution that provides separation between traffic and parking zones and student areas as well as providing community access and public space through the central pedestrian axis.

Maroochydore State High School (In Progress)

 

 

 

 

Client / Department of Education and Training
Location / Maroochydore, Queensland
Value / $4m
Services / Integrated Architecture, Structural and Civil Engineering

This expansion provides an additional four new flexible senior learning areas and associated staff resource facilities over two storeys, increasing the school’s built capacity from 1,442 students to 1,745.

The client brief called for a flexible design solution that allows for future expansion for a further four learning areas with the lowest initial capital cost. Our design solution creates a distinctive, contemporary addition to the fifty year old school campus to reflect and enhance reflecting the innovative changes in learning. Extensive covered landscape areas with multiple seating configuration suits clusters of students. The design actively reinforces the collaborative social interaction central to effective senior learning environments.

The development also includes construction of three basketball courts as well as covered linked access to the circulation spine of the school.

McVeigh worked closed with our subconsultants to deliver the design and documentation ahead of schedule and were recognised by out Client for the smooth delivery of the project.