Prescare Aged Care Facility

Client / Woollam Constructions
Location / Douglas, Queensland
Value / $28.5 million
Services / Structural Engineering Services

 

Positioned on Angus Smith Drive in Townsville, PresCare Aged Care Facility is a four-storey development to be constructed by Woollam Constructions. Architecturally designed by Thomson Adsett, this impressive development will comprise of 140 residential rooms, gymnasium, physio, and other aged care amenities. It will boast communal spaces and balconies on each residential level, a roof top garden terrace, a café and hairdresser.

The clients goal is to provide aged care accommodation and a high level dementia and respite care facility, with aesthetic and lifestyle appeal, whilst achieving an efficient design. McVeigh achieved this by clearly and accurately communicating the price impact of all decisions that are made throughout the entire design process.

McVeigh’s design team achieved significant cost savings by re-configuring the column arrangement to minimise transfers and reduced the thickness of typical floor slabs, whilst maintaining the spacial requirements of the bedrooms and ensuites. We also reduced bathroom setdowns from 60mm to 30mm, and converted the roof design from concrete to a steel frame after an alternative and more cost effective location was determined for the plant equipment.

McVeigh was innovative in producing 3D virtual reality imagery for the steel frame roof for advanced clash detection, reducing RFI’s in the shop drawing process.

Brisbane 1

Client / R&F Properties
Location / South Brisbane, Queensland
Value / $150 million
Services / Structural and Civil Engineering Services

 

Brisbane 1 is an architecturally designed triple tower mixed-use development located just 1km from Brisbane CBD. The three-tower complex consists of one 12, 28 and 30-storey residential towers. The impressive complex includes 608 apartments and 11 retail stores, five levels of common amenities and three levels of basement carparking. All three towers have rooftop recreation spaces, with Towers One and Three boasting open air terraces.

We worked closely with the client to realise their key outcome of developing an iconic glass building in Brisbane’s CBD that provided large luxury apartments. Through close collaboration with the client and the architect on the project, we achieved an efficient structural design that integrated seemlessly with the architects design. We accomplished the clients vision and established certainty of the apartment layout prior to their marketing submissions.

By completing extensive wind tunnel testing, we were able to reduce the quantity of the core walls which translated into a substantial cost saving of $285,000 for the client. 3D modelling of the post tensioned systems allowed for a better understanding of potential clashes in the design of the concrete transfer slabs which created a more buildable design.

Hamilton Mixed Use Development

Client / Bloomer Constructions
Location / Hamilton, Queensland
Value / $29 million
Services / Structural and Civil Engineering Services

The Hamilton Mixed Use development is an eight storey mixed-use tower with 200 hotel rooms over six storey’s, two storey’s of commercial space including a McDonalds Restaurant and one level of underground parking.

The McVeigh team worked closely with the architect to rectify and resolve the critical design issues at the front end of the project to eliminate risks and develop the cost plan accurately. Many engineering options were investigated, including precast concrete, composite construction and permanent form work to ensure the most appropriate and economical solutions were reached and implemented.

We worked collaboratively with Bloomer Constructions to ensure that an appropriate level of environmental testing was performed on the site to assess the level of contamination. This testing determined that
contamination in the ground from the sites industrial history fortunately had not contaminated the ground water resulting in a considerable cost saving for the client with the selection of a drained basement design.

McVeigh’s innovative approach allowed us to eliminate a transfer structure at ground floor and reduce the basement excavation by hanging the level two slabfrom the level three transfer structure.

 

85 O’Connell Street Apartments

Client / Oracle Estates
Location / Kangaroo Point
Value / $4 million
Services / Integrated Architectural, Civil Engineering and Structural Engineering Services
Sector / Residential

 

McVeigh Consultants was commissioned by Oracle Estates to review an existing DA for 19 units, with a view to improve the quality of the floor plans and external appearance of the building.

 

Our design philosophy was based around the premise of simple lines, and efficient use of every square metre of GFA. With the rising cost of housing and the increasing difficulty for first home owners to enter the market, maximum efficiency and usability of all floor space was an important factor both to our clients and prospective purchasers.

 

This residential apartment project includes 19 units, incorporating open plan living spaces, and economically designed kitchen andbathroom spaces. The living spaces flow out into balconies, which increases the perception of living space.

 

The building site is located on a major thoroughfare through Kangaroo Point, and the project site is surrounded by 10-15 storey buildings. The designs inspiration evolves from this high density setting, i.e. the smaller white cube representing our boutique design enmeshed within the grey of the surrounding urban mass. This is represented with the  white / charcoal palette of colours.

 

A small project budget of $4 million, this design makes a small but lasting contribution to the Kangaroo Point streetscape.

25 Musk Avenue, Kelvin Grove

Client / Brisbane Housing Company
Location / Kevin Grove
Value / $8.4 million
Services / Structural and Civil Engineering
Sector / Residential

 

Located at the heart of the Kelvin Grove Urban Village, 25 Musk Ave is a mixed unit development for the Brisbane Housing Company, an organisation that provides appropriate, secure and affordable rental housing in the city of Brisbane to people in need.

 

The 50 unit building has a concrete frame and blockwork construction with an internal atrium and courtyard connected by balconies. The site is cut into a hill and incorporates two levels of semi-basement carparking and commercial office space. Two levels of complicated transfer structures were required to achieve the best parking, office and residential spaces within the building.

 

McVeigh Consultants provided structural and civil engineering services to help achieve a robust, but cost effective building that complemented the neighbourhood within the client’s tight budget.

NERO Apartments

Client / PSST Investments
Location / Newstead, Queensland
Value / $30 million
Services / Structural Engineering Services
Sector/ Residential

 

Nero Apartments located at 71 Doggett Street, Newstead comprises 107, one, two and three-bedroom luxury apartments with landscaped recreational spaces that include a communal lounge area, undercover kitchen, pizza oven, teppanyaki grill and pool.

 

Our client’s objective was to deliver sophisticated hotel-style luxury apartments that appeal to both owner occupiers and investors. McVeigh worked closely with Ellivo Architects to gain an understanding of the key selling points for the apartments so that we could provide a structural geometry that achieved the clients vision.

 

McVeigh’s design team kept the client’s outcomes at the forefront of their minds and remained flexible by providing options to accommodate the desired floor plans to suit our client’s changing requirements during construction.

 

Simplicity of design to aid in the speed of construction was a key objective for the builder so a variety of vertical wall construction types such as blockwork, precast, permanent formwork and traditional insitu concrete were explored to ensure the most efficient construction techniques were used.

 

The McVeigh team overcame challenges presented by the project including variable ground conditions affecting the construction of the three-storey basement, multiple transfer slab requirements to achieve the desired floor plans and the inclusion of the recreational spaces and penthouse apartments through close collaboration with our client and Ellivo Architects.

Mowbray East Brisbane

Client / QM Properties
Location / Lytton Road, East Brisbane
Value / $12 million
Services / Integrated Architectural & Engineering Services

 

Mowbray East Brisbane is an eight storey multiresidential development featuring 56 one and two bedroom apartments, a two level basement for car parking, and a rooftop  recreational area for residents with views to the Brisbane river and city skyline. A commercial tenancy also occupies a portion of the ground level of the development.

Using our integrated design model, McVeigh were able to cater to the clients needs by providing an aesthetically pleasing building that maximises its use of a spatially constrained site. A precast patterned concrete wall, designed in the early phase of the project, was a result of merging the architectural and structural design processes to address one of the highly prominent eight-level high facades in this development. The building is primarily orientated to the north and east which provides good visual presence and overview.

The units of this development predominantly face the southern and western boundaries of the site. The compilation of the facades has been carefully chosen to achieve a balanced and simplistic design. Balconies and windows were either stepped in or screened to become a delightful visual element and counterpoint the more robust, harsh concrete elements of the building.

A Council road resumption decreased the width of the site by six meters, compressing the overall site and presenting a challenge to achieve the desired ratio of car park numbers to residential units. However, McVeigh were able to adjust the design and explore different structural systems that worked with the architectural layout and address the clients’ requirement for maximising the unit and car parking numbers.

We also added value to the project through our integrated design by minimizing the amount of transfer beams required within the building, while retaining the integrity of the
development.